Poznaj kilka ciekawostek na temat miodu manuka!

BEE – miód manuka cieszy się rosnącą popularnością jako alternatywa dla tradycyjnego miodu. Na pierwszy rzut oka nie różni się wyglądem, jednak w jego wnętrzu kryje się wiele różnych właściwości, o których warto wiedzieć. Oto kilka fascynujących informacji, które pozwolą Ci lepiej poznać miód manuka!

Miód manuka jest miodem jednokwiatowym!

Prawdziwy miód manuka jest produkowany tylko w Nowej Zelandii. To właśnie tam rośnie drzewo, którego łacińska nazwa brzmi Leptospermum Scoprium. Miód ten jest wytwarzany z pomocą pszczół, które zbierają nektar z kwiatu Manuka. Warto nadmienić, że miody jednokwiatowe wyróżniają się na tle innych swoim niepowtarzalnym i charakterystycznym dla danego kwiatu smakiem.

Krzew manuka kwitnie tylko przez 6-12 tygodni!

Okres kwitnienia krzewu manuka jest bardzo krótki. Kwitnie on w okresie kilku tygodni, ze szczytem w połowie grudnia, który w Nowej Zelandii oznacza początek lata. Pojedyncze kwiaty otwarte są przez okres 5 dni, co znacznie ogranicza dostęp dla pszczół. Pszczelarze muszą odpowiednio wybadać warunki i umieścić ule w określonym czasie, aby uniknąć zanieczyszczenia miodu nektarem z innych drzew kwitnących.

Miód manuka ma swój własny system oceny!

Ocena ta skupia się na dwóch parametrach – sile i czystości. Każdy produkt oznaczony jako miód manuka, który jest eksportowany z Nowej Zelandii, podlega kontroli i testom laboratoryjnym. Ocena taka kończy się przyznaniem certyfikatu, wydanego na podstawie zawartości MGO/UMF. Zarówno MGO, jak i UMF są znakami towarowymi.

Jest jednym z najczystszych rodzajów miodu na świecie!

Tytuł ten wynika z niedostępnych, dalekich warunków, w których rosną krzewy manuka. Do wielu z nich można dostać się wyłącznie za pomocą samochodów terenowych lub helikopterów, ewentualnie wybierając się w długą, wielogodzinną wędrówkę. Ule znajdują się z dala od miejsc nastawionych na masową hodowlę i produkcję innych rodzajów miodu. Oprócz tego miejsce ustawienia uli jest dobrane tak, aby pszczoły miały ograniczony dostęp do innych kwiatów.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe!


Miód manuka zawiera szereg związków, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nektar z krzewu manuka zawiera dihydroksyaceton – DHA, który pszczoły w ulach przekształcają w metyloglioksal – MGO, związek, któremu zawdzięcza on swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wszystkie te cechy razem sprawiają, że miód manuka ma wszechstronne zastosowanie prozdrowotne.